Gotlands byggnadsminnesdag 2019

Gotland, Landsbyggd
September 8th, 2019 - September 8th, 2019

Loading
Loading Map

Related Info

 

I samband med årets Kulturarvsdag arrangerar Gotlands Museum, enskilda fastighetsägare och Länsstyrelsen öns första byggnadsminnesdag. Välkommen att besöka byggnadsminnen som annars är privata och att kostnadsfritt besöka Kattlunds museigård.

Tid: 11:00 - 16:00

Program

Platser att besöka under dagen:

Stora Norrgårda i Sproge – Här har fastighetsägarna under sommaren lagt om ett spåntak på fastigheten stora bulhusladugård. Kom och träffa fastighetsägarna och se deras vackra 1700-talsgård som är typisk för det sydväst gutiska byggnadstraditionen. Öppet hus mellan 11:00-16:00

Burs prästgård – Välkomna in i en av Gotlands många prästgårdar. Denna med förmodad medeltida grund, typiskt 6-plan, och många utan ekonomibyggnaderna bevarade. Öppet hus mellan 11:00-16:00

Kattlunds musiegård – Den medeltida gården som i senare tid är tillbyggd under olika perioder. Välkomna på öppet hus mellan 11:00-16:00, två visningar hålls under dagen 11:15 och 14:15 – den 8 september är både inträde och visningar kostnadsfria. Arrendatorerna Monica och Kerstin har servering med fika och lunch!

Katthamra gård i Katthammarsvik – Ett Gotländskt herrgårds komplex, till en början ägd av släkten Hägg och senare köpt av Jacob Dubbe. Mangårdsbyggnaden är troligen uppförd under 1700-talet och påbyggd under 1800-talet. Byggnaden har fantastiska interiörer både gustaviansk och empirstil bevarade. Fastighetsägarna håller i rundvandringar mellan 12:00-16:00 under dagen.

Strandridaregården i Kyllaj – Strandridaren och sedermera kalkpatronen Johan Ahlbom lät uppföra strandridargården 1730. Exteriören visar på en typisk tidig 1700-talsherrgård. Den låga vägglivet, de höga takfallen, gavlarna utan utsprång, putsade väggytor med dörrar och fönster i liv med fasaden och de märkliga kors-virkesgavlarna visa på en blandning mellan traditionell gotländskt byggnadsskick och volym och planlösning från svenska högreståndsmiljöer.  Fastighetsägarna håller i rundvandringar mellan 11:00-16:00 under dagen.

Vägbeskrivning:

Se adressuppgifter vid de enskilda objekten ovan.

Tillgänglighet:

Byggnaderna är inte alltid fysiskt tillgängliga på bästa sätt

Kontakt

Kontaktperson: Sandra Såger

Telefon/Mobiltelefon: 073-383 49 19

E-post: sandra.sager@gotlandsmuseum.se

Arrangörer: Gotlands museum, Länsstyrelsen Gotlands län och fastighetsägarna.

No visitor has been on this event

Have you been there?

Let us know: Yes, I have or share your story with others