Tonttuperinteen leviäminen Suomeen

Country
Finland
Year
2021
Mentor
Johanna Yli-Suomu
(Seinäjoen lyseo 7A)
Participants
Seinäjoen lyseo 7A
Share:
Overview

Tonttuperinteen leviäminen Suomeen

Joulupukin paja löytyy Suomesta Korvatunturilta. Näin ollen tuntuu, että niin joulupukki kuin joulutontut ovat suomalaisia keksintöjä. Tässä projektissa tutustuimme erityisesti tonttujen taustoihin. Yllätyimme, että tontun esikuva löytyykin Roomasta.

Mistä tonttu on peräisin? (paperinukke-esitys)

Paperinukke-esityksessämme esittelemme sitä, kuinka kotitontun esikuva on roomalainen kodinjumala lar familiares. Kodinjumalat suojelivat kotia ja sen asukkaita, mikäli perhe lepytteli niitä uhrilahjoilla.  

Kristin­usko levisi vähitellen Pohjolaan, ja pakanallisia tonttuja alettiin paheksua.  Kirkko ajatteli tonttujen olevan paholaisia ja vainosi tonttuja vihkiveden, rukousten, manausten ja rovioiden avulla. Kirkon vaikutuksen myötä tontuista ei juurikaan ole tutkimustietoa.  Pohjoismaiden vanhin säilynyt tontun tai haltijan kaltaisen olennon kuvaus löytyy Norjan kuninkaasta Olavi Tryggvenpojasta kertovasta saagasta vuodelta 981. 

Tonttu-usko Suomessa

Pohjoismaissa talosta ja sen asukkaista huolehtivat kodinhaltijat tai kotitontut, jotka olivat usein oikukkaita ja äkkipikaisia. Entisaikaan Pohjolassa uskottiin, että jokaisessa talossa oli kodinhaltija tai kotitonttu. Ne ­kuvattiin yleensä pieniksi vanhoiksi ukoiksi, joilla oli usein kiivas luonne. Kotitonttu kuului talon­väkeen, ja se piti pitää ­hyvällä tuulella ja antaa sille uhrilahjoja jotta se ei olisi suuttunut ja vaihtanut taloa. Jos tonttu vaihtoi taloa, se toi huonoa onnea talouteen. 

Kotitontun lisäksi Suomessa oli mm. saunatonttu, riihitonttu ja navettatonttu. Saunatontut valvoivat saunassa kävijöiden käyttäytymistä. Jos ihmiset eivät osanneet käyttäytyä, saunatonttu kolisteli kiukaan sisusta.  Riihitonttu valvoi riihiuunia tai kiuasta, jossa oli riihtä, että se ei syty tuleen. Riihi oli ennen vanhaan oiva ja suosittu rakennusmateriaali. Navettatonttu huolehti navetan eläimistä ja muista tiloista. Hän piti eläimet hyvässä kunnossa ja navetta oli puhdas.  

Esittelimme tonttuja näyttelemällä heidän töitään. Lopussa näkyy klippi ihmisestä antamassa lahjoja tontulle. Lahjat pitävät tontun hyväntuulisena ja iloisena. Jos tontut suuttuvat, he vaihtavat kotia. Videolla näkyy myös maskuliinisia tonttuja (nisse) ja feminiinisiä tonttuja (älva). Miespuolisilla tontuilla oli valkoinen tai harmaa parta. 

Joulutontut

Eräänä kauniina lumisena talvipäivänä Roomassa 1830-luvulla tanskalainen taiteilija Constantin Hansen keksi joulun päähenkilölle joulupukille pienen haltija-apurin, joka kuitenkaan ei muistuttanut haltijaa.  Sille pitikin keksiä toinen termi: tonttu. Taiteilija hahmotteli tontun leikkaamalla paperista tonttuketjun. 

Joulutontut yleistyvätkin ensin Tanskassa ja levisivät sitten muualle Eurooppaan mm. joulukorttien välityksellä. 1850-luvulla korteissa esiintyi tyttötonttujakin.

Nykyään lapset rakastavat joulutonttuja ja luovuttavat tontuille lahjatoiveensa piparkakun kera, jos tonttua oikein onnistaa. Tämä joulutontun palkitseminen on perua uhrilahjaperinteestä.

”Tontulla perinteikkäällä punainen hiippalakki on,

 ja punaruskea asu on aivan verraton.

 Tontuille paljon vastuuta annetaan,

 kun se lahjat valmistaa.

Tontut kurkkii,

 joten kiltti olla kannattaa.

Hyvä käytös tontulle tärkeää on,

 muuten olet  täysin lahjaton.”

Tonttuja tarvitaan myös tulevaisuudessa: ilmastotonttu ja nettitonttu

Maailmamme on siinä tilanteessa, että tarvitsemme apua. Ilmastonmuutos on vakava aihe ja yritämme saada ihmiset tajuamaan sen. Nykyisin ilmastotonttu olisi todella tärkeä ihmiskunnalle ja tulevaisuudessakin. Haluaisimme ilmastotontun kaltaisen sankarin auttamaan meitä ilmasto-ja luontokriisin kanssa. Nettitonttu idea tuli siitä myös, että me haluamme muuttaa netin arkielämää. Siellä on paljon kiusaajia, jotka eivät ymmärrä, että ihmisillekin on tunteet. Olisi hyvä, että siellä olisi auttaja, joka muuttaisi netin maailma ja maailma muuttuisi turvalliseksi paikaksi. Nettitonttu voisi myös poistaa turvattomia sivustoja ja vaarallisia viruksia. 

Omat lapsuusmuistot

Olemme liittäneet työhön omia lapsuusmuistoja joulutontuista.

  1. Äitini piilotti tonttunukkeja pihalle ikä kertonut niistä minulle ja veljelleni mitään. Aamu oli hupaisa, kun luulimme, että pihalla oli ihka aitoja tonttuja.
  2. Joulutontun jalanjäljet lumihangessa nostattivat aina jännitystä. Olikohan tonttu nähnyt kiukutteluni? Olinko ollut tarpeeksi kiltti? Tulisinko saamaan toivelahjani?
  3. Lahjatoivelistani oli usein pitkä. Oli niin paljon kaikkea, mitä olisi ollut mukava saada. Välillä lahjatoivelista jätettiin ulos piparin kera. Joskus kirje lähetettiin suoraan joulupukille aina Korvatunturille asti.

 

LÄHTEET:

https://www.tunturisusi.com/joulu/tontut.htm

https://historianet.fi/joulu/tonttuja-ei-sopinut-suututtaa

https://yle.fi/uutiset/3-11112497

https://www.fairychamber.com/blogi/tontut