Latinalaiset aakkoset

Makers Story
Country
Finland
Year
2021
Mentor
Laura Pohjonen
(Nurmijärven kuvataidekoulu, kirkonkylän ja Rajamäen työpajaryhmät)
Participants
Nurmijärven kuvataidekoulun kirkonkylän ja Rajamäen työpajaryhmät
Share:
Overview

Lähtökohtana teokselle ovat eurooppalaiset arvot. Näistä valitsimme teoksessamme käsiteltäviksi erityisesti tasa-arvon ja sananvapauden. Pohdimme niiden näkymistä omassa kulttuurissamme.

Tasa-arvo ja sananvapaus ilmenevät mielestämme erityisen hyvin kirjallisuudessa ja suomalaisessa kirjastolaitoksessa. Ne toimivat suorastaan kasvualustana näille kahdelle toisiinsa liittyvälle kulttuurin osa-alueelle. Kirjailijat saavat toteuttaa sananvapautta työssään ja
kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus lainata kirjoja ilmaiseksi kirjastosta. Teoksen tekijät ovat olleet paikkakuntamme kirjaston käyttäjiä pienestä pitäen. He käsittelivät teoksessa myös kirjastosta lainaamiaan lempikirjojaan.

Jokainen oppilas toteutti kuvitetun kirjaimensa oman lempikirjansa hengessä.
Taustalta löytyy monenlaisia lukukokemuksia Harry Pottereista Jane Austenin romaanien kautta Salla Simukan kirjoihin.

Puhuimme myös eurooppalaista alkuperää olevista latinalaisista aakkosistamme ja tutustuimme erilaisiin kirjasintyyppeihin sekä anfangeihin. Kiehtovia olivat esim. keskiajan munkkien käsin kirjoittamat kirjat ja niiden anfangit inspiroivat oppilaita työssään.

Teoksen materiaalisena pohjana olevat kirjat saimme lahjoituksena Nurmijärven kirjastosta. Kirjasto on kuvataidekoulun pitkäaikainen yhteistyökumppani muutenkin, sen tiloissa mm. järjestetään joka vuosi oppilaiden kevätnäyttely. Teos toteuttaa myös kuvataidekoulumme kierrätys-teemaa.

Teoksen tekivät Nurmijärven kuvataidekoulun kirkonkylän ja Rajamäen työpajaryhmät.