Hitonhauta-rotkolaakso/Devil's Tomb

Makers Story
Country
Finland
Year
2022
Mentor
Minna Lönnqvist
(Haapalan koulu / Haapala school)
Participants
Ada-Emilia
Inari
Oula
Share:
Overview

Kilpailutyömme on tehty kyläkoulumme elämänkatsomustiedon tunnilla. Lapset valitsivat oman paikkakunnan luonto-ja kulttuuriperintökohteen. Paikkaan liittyvä kansantarina Hitto-menninkäisestä, jonka jäätyneet kyyneleet ja kalliosta havaittavat kasvot, on tuttu kansantarina paikkakunnalla. Hitto-menninkäisen tarinan lapset keksivät ja kuvittivat itse. Käytimme työhön useita elämänkatsomustiedon tuntia ja mietimme kulttuuriperintöä lasten näkökulmasta.

Ohjasin opettajana työn etenemistä. Tämä oli kiva projekti!

Hitonhauta – luonto- ja retkeilykohde Laukaassa

Hitonhauta on osa harjumuodostelmaa, joka alkaa Laukaasta ja ulottuu Saarijärvelle saakka. Hitonhauta on ainutlaatuinen luontokohde Keski-Suomessa Laukaan kunnan Valkolan kylässä,

Hitonhauta on 30-40 metriä pitkä rotkolaakso ja upea retkeilykohde. Siellä voi myös leiriytyä.

Rotko on monta sataa metriä pitkä. Sen seinämät kohoavat melkein 20 metrin korkeuteen. Huutavasta luolansuusta voi myös erottaa kasvot.

Paikkaan liittyy kansantarinoita. Tässä niistä yksi.

Hitto-menninkäisen tarina

Hitto oli asunut kallionkolossa jo aikojen alusta, ennen ihmisiä. Kallioille alkoi kuitenkin tulla ihmisiä ja Hitto säikähti heitä. Hitto-menninkäinen yritti pelotella ihmisiä tiputtamalla vettä ja pieniä kiviä kalliolta, jotta ihmiset luulisivat, että kallio sortuu. Hitto olisi vain halunnut jatkaa asumista rauhassa.

Mutta ihmiset eivät ymmärtäneet. Ihmiset pelkäsivät Hittoa ja yrittivät puolestaan ajaa häntä paikasta pois. Ihmiset pelottelivat Hittoa huutamalla ja metelöimällä ja yrittivät tukkia luolan suuta. Ihmiset levittivät tietoa paikasta ja paikalle tuli vain lisää ihmisiä eikä pelottelu auttanut. Hitto suuttui ihmisille ja yritti kertoa, että haluaa olla rauhassa. Eikä Hitto-menninkäinen lähtenyt, koska paikka oli sen koti.

Hitto-menninkäinen tuli surulliseksi ja lopulta menehtyi. Menninkäiset kasvot painautuivat kallioon, jossa ne ovat edelleen nähtävissä.

Talvella kallion seinämissä voi nähdä Hitto-menninkäisen valtoimenaan valuneet jäätyneet kyyneleet.

More information in english: https://visitjyvaskyla.fi/en/attractions/hitonhauta/