Country profile

Serbia

Contact
Ms. Olivera IGNJATOVIC
National Coordinator for Serbia

Connect with us via:

Overview

Dani evropske baštine 2020 „Nasleđe i obrazovanje“

18. septembar 2020.

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje – i to kroz ulogu obrazovanja u nasleđu i nasleđa u obrazovanju. Od samog početka obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope.         

Centralni program obeležavanja manifestacije u Srbiji u 2020. godini, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, biće održan u organizaciji Centra za kulturu u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim timovima, i posebno sa Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala „Beograd za početnike“. Programom su obuhvaćeni različiti aspekti nasleđa, materijalnog i posebno nematerijalnog, posvećeni  specifičnom odnosu nasleđa i obrazovanja, a koji nam omogućavaju da produbimo veze sa znanjem, tradicijom i veštinama koje su definisale naše okruženje. Program traje od 16. septembra do 17. oktobra, a pripremljeni su brojni sadržaji, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Programi će biti dostupni publici i u digitalnoj formi: e –tribine, virtuelne ture, filmovi, video-materijali, TV emisije, kao i kroz organizovane izložbe, predavanja, edukativne  radionice namenjene deci i stručna vođenja.

Ovogodišnji Dani evropske baštine biće obeleženi tradicionalno bogatim programom u Beogradu, u Pirotu, Leskovcu, Novom Sadu, Subotici, Smederevu, Baču, Prokuplju, Knjaževcu, Kladovu, a po prvi put ove godine u obeležavanje manifestacije uključila se i Osnovna škola u Bajinoj Bašti i  Kuća starih zanata u Senti.

 

 

Additional information
Ms Olivera Ignjatovic

Adviser
Department for Cultural Heritage
Ministry of Culture of the Republic of Serbia
BELGRADE
SERBIA