EUROOPPALAINEN KESTÄVÄ KULTTUURIPERINTÖMME

Récit des acteurs
Pays
Finland
Année
2022
Mentor
Minna Törrönen
(Tampereen yliopiston normaalikoulu)
Participants
Janette
Minja
Ilona
Share:
Vue d'ensemble

Mitä on eurooppalainen, kestävä kulttuuriperintömme?

 Ilmastonmuutos ja ympäristön pilaaminen on ikävä kyllä ajankohtainen ja yksi suurimpia haasteita. Tämä uhkaa myös meitä ja koko maailmaa. Euroopan unioni toimii hyvin kestävän kehityksen puolesta tavoitteenaan kehittää Eurooppaa ympäristöystävälliseksi ja ilmastoneutraaliksi. Kestävyystavoitteet koskevat myös kulttuuriperintöä.

Mitä perinteet merkitsevät meille?

Meille perinteet merkitsevät paljon. Saamme elää tasa-arvoisessa Suomessa, meillä on ihmisoikeuksia, saamme kouluttautua ja lain kieltää kaltoinkohtelun. Ihonväristä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, iästä, terveydestä ja asemasta huolimatta kohdellaan yhdenvertaisesti. Voimme itse miettiä mitä haluamme tulevaisuudelta ja olemme vapaita. Olemme kiitollisia, että asumme turvallisessa maassa ja on vapaata matkustaa Euroopassa. Saamme käydä koulua ilmaiseksi, opiskelemme kieliä ja kansainvälisyyttä, eikä tämä ole itsestäänselvyys koko maailmassa.

Mitä tiedämme eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä?

Eurooppalainen kulttuuriperintö on mielestämme vaikea määritellä eikä ole tullut aikaisemmin pohdittua asiaa, mutta ensimmäisenä tuli mieleen, että se on monipuolinen.

 Eurooppalaisen kulttuurin taustalla on ollut pitkän aikaa kristinusko. Euroopassa vietetään kristillisiä juhlia esimerkiksi joulu ja pääsisäinen. Meillä on länsimainen ajanlasku eli vuosi 0 on oletettu Jeesuksen syntymä, 7 päivää viikossa ja sunnuntai on pyhitetty lepopäivä. Meidän lakimme perustuu pitkälti kymmeneen käskyyn, esim. älä tapa, älä varasta. Kaikilla on peruttamattomat ihmisoikeudet esimerkiksi oikeus elämään, kidutuksen kielto, oikeus toimeentuloon.

Miten eurooppalainen perintö ja tarina näkyy ympärillämme?

Euroopassa vähävaraisista pidetään huolta. Meillä on täällä lasten oikeudet. Eurooppalaiset ovat sitoutuneet kestävän kehityksen tavoitteisiin, joita ovat esimerkiksi:

  1. ei köyhyyttä.
  2. ei nälkää.
  3. terveyttä ja hyvinvointia.
  4. hyvä koulutus.
  5. sukupuolten tasa-arvo.
  6. puhdas vesi ja sanitaatio.
  7. edullista ja puhdasta energiaa.
  8. ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.
  9. kestävää teollisuutta, innovaatiota ja infrastruktuureja.
  10. eriarvoisuuden vähentäminen.
  11. kestävät kaupungit ja yhteisöt.
  12. vastuullista kuluttamista.
  13. Ilmastotekoja.
  14. vedenalainen elämä.
  15. maanpäällinen elämä.
  16. rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.
  17. yhteisö ja kumppanuus.

Taide on osa perintöä ja se näkyy yhteisöllisyyttä luovana tekijänä kuten teatterit, museot, soittaminen ovat hyviä esimerkkejä. Euroopassa myös vuosittain kilpaillaan suosiossa olevassa laulukilpailussa: euroviisuissa.

Mikä omassa, paikallisessa perinnössä on kaikkein kiinnostavinta?

Paikallisessa perinnössämme on kiinnostavinta saunassa käyminen. Myös ylipäätään juhla perinteet, silloin ollaan perheen kanssa ja pidetään kivaa isolla porukalla, syödään juhlaruokia ja juhannuksena poltetaan juhannuskokkoa ja jouluna avataan lahjoja ja ollaan takkatulen ääressä ja leivomme yhdessä.

Suomessa myös tykätään paljon puutarhan hoitamisesta ja maanviljelystä ja ne ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria.

Onko se jotain ainutlaatuista vai löytyykö siitä yhteyksiä muualle Eurooppaan?

Juhlapyhiä juhlitaan myös koko Euroopan laajuisesti suvun ja perheen kanssa, esimerkiksi joulu on koko Euroopan juhlaa, ja sitä juhlivat monet riippuen omasta uskonnostaan.

Mitä on kestävä perintö tai mikä tekee perinnöstä kestävää?

Kestävä kulttuuriperintö kunnioittaa luontoa, ihmisiä ja moninaisuutta. Kestävä perintö säilyy osittain vuosisatoina samana mutta voi myös vähän muuttua.